29 september 2022

Möt framtiden inom fordonsbranschen på Bråvalla Fordonsgymnasium

Verkstadsjobb har besökt Bråvalla Fordonsgymnasium där vi mötte framtidens verkstadsproffs. Passionen för att meka sitter djupt hos de allra flesta, och att en dag aldrig är den andre lik är något annat som lockar med utbildningen.

Fordonsbranschen är en bransch i ständig utveckling och som erbjuder goda framtidsutsikter. Vägarna till ett jobb är fler, och med en utbildning i ryggen förbättras möjligheten och skapar även en trygghet att kunna ta ett annat kliv i livet.

Verkstadsjobb har besökt Bråvalla Fordonsgymnasium där vi mötte framtidens verkstadsproffs. Passionen för att meka sitter djupt hos de allra flesta, och att en dag aldrig är den andre lik är något annat som lockar med utbildningen. Är du en teknisk problemlösare som gillar att kavla upp ärmarna har du kommit rätt. Det finns även många inriktningsval att göra under åren och att vidareutveckla sig inom Volkswagen Group är enkelt. Du står helt enkelt inte still!

Hugo Svensson och Emin Maslesa går första året på Fordonsprogrammet och känner att de har valt helt rätt. “Man är nästan garanterad ett jobb och att få göra något som man tycker är roligt”, säger Hugo. Emin instämmer med att “Jag vill göra någon med mina egna händer. Väldigt mycket sker automatiskt nu, mer maskiner än handkraft. Så vem som helst kan egentligen bli mekaniker”. Något som märkt är att för varje år så fylls klassrummen av fler och fler tjejer. Utbildningen är bred och med många valmöjligheter lockar den till att utforska sina intressen djupare.

Att vara ute på arbetsplatser och göra praktik är något som de allra flesta uppskattar och ser som något otroligt viktigt. Kanske är det där man sedan får sin första anställning? Både Saga Börling och Mustafa Firas gör praktik på Söderberg Bil i Norrköping. Nervöst och pirrigt till en början, men sedan hittar man sin plats och det man brinner lite extra för. Mustafa som först sökte till byggprogrammet på grund av kompisar kände ganska snabbt att det inte var rätt för honom. “Du kommer träffa nya kompisar. Utgå från vad du själv vill och hålla på med”.

“Hit söker sig ungdomar som har ett teknikintresse”, säger fordonsläraren på Bråvalla gymnasiet Håkan Fälting och fortsätter: “Marknaden saknar mekaniker idag. Vi har stor efterfrågan på våra elever som slutar, från verkstäderna.”

Eleverna som slutar nu, och många år framöver, kommer ut i helt rätt tid. Till en bransch med mycket jobb under stor och spännande utveckling.

Ta del av filmerna som ger en inblick i hur det är att plugga på ett fordonsgymnasium. Kanske blir du en del av Volkswagen Groups framtid?

© 2024 Verkstadsjobb. Alla rättigheter reserverade. Integritetspolicy. Om Cookies.