fbpx
13 september 2022

Så kan du påverka din lön som mekaniker

I en bransch där efterfrågan av duktiga tekniker är stor finns potential att både höja sin lön och utvecklas inom yrket.

Bilbranschens utmaning de närmaste åren är att rekrytera verkstadspersonal. Bara inom Volkswagenkoncernen kommer över 300 nya mekaniker att behöva anställas. Har du ett bilintresse och engagemang är det både enkelt att göra karriär och få upp din lön inom detta framtidsyrke. Agneta Andersson, HR-ansvarig på Berners i Jämtland och Västernorrlands län, lyfter upp kompetensbaserad lön som något många arbetsgivare inom fordonsbranschen använder sig av. Hon understryker även vikten av att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal.

Faktorer som påverkar din lön som bilmekaniker:

Yrkestitel

Önskar du höja din lön kan det vara en god idé att fundera på om det går att utvecklas inom företaget. Diagnostekniker blir allt mer vanligt och kräver högre teknisk kompetens då arbetet går ut på att göra mer avancerade diagnoser och åtgärder. Ofta vid nya bilmodeller och komplicerade jobb så är det diagnosteknikern som först går igenom bilen och vad som kan vara felet för att mekanikern sedan kan ta över och slutföra arbetet. Det finns även master technician som är en vidareutbildning där man får jobba med de mest avancerade bilarna/jobben inom Volkswagen Group. Denna utbildningsnivå och titel går att nå inom respektive märke.

Utbud och efterfrågan

Utbud och efterfrågan av mekaniker påverkar lönesättningen. Just nu finns det ett skriande behov av duktiga tekniker vilket gör att det är enklare att förhandla till sig en bra lön.

Internutbildningar

Inom Volkswagen Group finns det internutbildningar för alla bilmärken. Många utbildningar är grundläggande men det finns även specialistutbildningar att gå. Detta för att säkerställa att alla märkesanläggningar och återförsäljare jobbar enligt samma riktlinjer och besitter samma nivå på kompetens.

Kollektivavtal

Genom kollektivavtalet (IF Metall) så finns olika lönenivåer beroende på hur länge man arbetat i yrket.

Kompetensbaserad lön

Många återförsäljare till Volkswagen Group jobbar efter kompetensbaserade lönemodeller där det lönar sig att utbilda sig och öka sin kompetens. Utöver detta finns ofta rörliga delar där mekanikern genom att jobba effektivt och noggrant, vara hjälpsam mot kollegor så att arbetet flyter på bra i verkstan kan få bonus på det resultat som avdelningen presterar. Lönemodellerna skiljer sig mellan olika företag som kan välja att främja arbetsgrupp eller enskilda individuella prestationer.

Inom Volkswagen Group finns det internutbildningar för alla bilmärken.

Att tänka på inför lönesamtalet

Agneta Andersson delar med sig av sina tre bästa tips som förhoppningsvis gör dig lugnare, säkrare och mer målmedveten.

1. Förbered dig.
Börja med att titta tillbaka på året som gått. Hur har du bidragit till verksamhetens mål? Har du ökat din kompetens, tagit på dig nya arbetsuppgifter eller fått ökat ansvar?

2. Vässa argumenten.
Du måste kunna ge bra svar på frågan varför du ska få den löneökning du begär. Gå igenom företagets lönekriterier och skriv ned konkreta argument utifrån lönekriterierna. På vilket sätt bidrar du med dina prestationer till att verksamheten uppnår sina mål? Om du har en personlig utvecklingsplan så gå igenom hur du ligger till i förhållande till den.

3. Fokus på en bra dialog.
Se till att skapa en bra dialog med din chef under lönesamtalet. Var rak och konstruktiv i dialogen och ställ frågor om något känns oklart. Det är viktigt att du får veta hur chefen ser på dig, din utveckling och hur din prestation värderas. Du behöver också få veta vad du kan göra framåt för att påverka din lön på lång sikt.

Att jobba som bilmekaniker inom Volkswagen Group

Inom Volkswagen Group rymmer sig varumärkena Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA och Volkswagen Transportbilar. Oavsett märke får du som bilmekaniker genomgå regelbundna utbildningar för att säkerställa kvalitet och för att alltid vara uppdaterad på nya bilmodeller. Det genomförs ungefär 15 000 utbildningsdagar varje år hos Volkswagen Group Sverige. Det betyder att som medarbetare inom Volkswagen Group får du i snitt fem dagar utbildning årligen.

Är du redo för nästa steg inom bilbranschen? Du hittar alla våra lediga tjänster här.

Det genomförs ungefär 15 000 utbildningsdagar varje år hos Volkswagen Group Sverige.

© 2023 Verkstadsjobb. Alla rättigheter reserverade. Integritetspolicy.