mekaniker jobb

Lediga jobb bilskadereperatör

Att jobba som bilskadereperatör inom Volkswagen Group

Bilskadereparatör inkluderar både lackerare och plåtslagare, med goda framtidsutsikter. Ta del av intervjun med Peter Kullås, utbildare på VGS Training Academy, om hur det är att jobba som skadereparatör inom Volkswagen Groups koncern och fördelen att få vidareutbilda sig och städning hålla sig uppdaterad.

Vilka arbetsuppgifter ingår som bilskadereparatör

Att arbeta som bilskadereparatör kräver ett skarpt sinne för problemlösning och gedigen kunskap inom bland annat mätning och svetsning. Allt för att komma på hur krock- och plåtskadade fordon ska repareras på bästa sätt. I takt med att fordonen får nya säkerhetsfunktioner (som airbags) och nya material (som kolfiber) ställs nya kunskapskrav. Dessa specialister kommer alltid ha gott om jobb, då uppdragen kan inkludera allt ifrån att spackla och lacka karossen på en krockad bil till att sätta ett snyggt motiv på en firmabil. Nya metoder som exempelvis foliering breddar marknaden ytterligare. Som fordonslackerare kan du vara generalist eller välja att specialisera dig inom ett visst område, till exempel motivlackering.

Utöver den tekniska kompetensen behöver en bilskadereparatör vara noggrann, analytisk och ha ett genuint tålamod. Arbetsdagen kan börja med digital mätning av en deformerad kaross för att fastställa millimeterexakta riktvärden, fortsätta med TIG-svetsning av höghållfast stål och avslutas med att kalibrera bilens avancerade förarassistanssystem. Förmågan att snabbt skifta fokus mellan grovt verkstadsarbete och finlir i lackboxen är därför ovärderlig.

Yrket handlar också om kommunikation. Du tolkar skadebesiktningar, samarbetar med försäkringsbolag och förklarar reparationsplanen för kunder som ofta är stressade efter en olycka. En serviceinriktad attityd, kombinerad med förståelse för moderna kalkylsystem och elektriska diagnosverktyg, gör dig extra eftertraktad.

Hur ser framtiden ut för bilskadereparatör?

Framtidsutsikterna är ljusa. Antalet fordon på Sveriges vägar ökar stadigt, och mer avancerade säkerhetssystem innebär att även mindre kollisioner kan skada dyr elektronik som kräver kvalificerad återställning. Parallellt driver elektrifieringen fram nya material som aluminium och komposit, vilket skapar behov av kontinuerlig vidareutbildning – men också ger konkurrensfördelar åt den som hänger med i utvecklingen.

Hållbarhetstrenden gynnar yrket ytterligare. Att reparera och återanvända delar i stället för att byta till nya ligger i linje med både EU-direktiv och kundernas miljömedvetenhet. Verkstäder som satsar på gröna lacker och energieffektiva torksystem kan dessutom marknadsföra sig som klimatsmarta alternativ.

Sammanfattningsvis kombinerar bilskadereparation högteknologisk precision med hantverksskicklighet och kreativitet. För dig som tycker om praktiska utmaningar, vill se tydliga resultat av ditt arbete och lockas av en bransch med stabil efterfrågan är detta ett yrke med stora möjligheter – i dag och långt in i framtiden.

Ta del av alla lediga jobb för bilskadereparatörer här

© 2025 Verkstadsjobb. Alla rättigheter reserverade. Integritetspolicy. Om Cookies.